Bábszínház blog

Háry kínai kalandjai 1.

2018. április 25. - Bábszínház blog

 Ez a poszt azoknak szól, akik azt gondolják, egy kínai Háry János-turné csak annyiból áll, hogy visszük magunkkal a bábokat, és már játszunk is.

edv_5120.jpg

Először is a bábok és a színpad már március első felében útra keltek. Összesen 3,5 tonna (nem elírás, tényleg ennyi!) csomag utazott el, hogy különböző közlekedési eszközökön, de leginkább hajóval tegye meg a több ezer kilométeres utat. A rakományban vannak bábok és egyéb kellékek - olyan tételek, mint: rablánc, tollseprű, pálcás pénzssor -, a kellékesek munkáját segítő eszközök - például lótartó fakeret és bábtartó alukocsi -, 26 fekete színpadi ruha, és mivel mindenre fel kell készülni, utazik egy komplett színpad - háttérfüggönytől különböző méretű hídelemekig és lámpaparkig -, de minden eshetőségre felkészülve vasalót, varrógépet, gyűszűt, tűkészletet, csiszolópapírt, prespánt és kétkomponensű műgyantát (ötperces) is rejtenek a dobozok és az egyéb becsomagolt küldemények.

És miért kell a színpadot is vinni, amikor "rendes" színházban fogunk játszani? Mert egy ilyen nagyszabású produkció esetén így a biztonságos, így lesz mindössze hat-hét óra a beépítési idő. (A bontás ennek körülbelül fele.) És nem lesz másra szükség a helyszínen, mint áramra. Az Euro nevű keretet felépíti a műszak, a világosítók beállítják a lámpáikat a már kipróbált, beállított helyekre, egy pici korrekció a helyszínen, és már jöhet is a társulat, hogy próbáljon, aztán pedig a közönség. 

Persze, így is előfordulhat, hogy váratlan helyzettel találja magát szembe az utazó csapat, - reméljük, ezúttal ilyenre nem kerül sor -, mint néhány éve egy ungvári fesztiválon, ahol órákig tartott, míg a Hoppá-hoppá! kisbuszát bevitték az épületbe. A színpad méreteivel nem volt gond, csak a színpadajtóval...

edv_5125.jpg

Azt már elárultuk, hogy három színházban láthatják a Háry Jánost. Az első állomás Sanghaj, ahol a gyerekszínházban fogunk játszani, majd Pekingben a Tianqiao Színházban  (ez egy ötvenes évek óta működő színház, amelynek új épületét 2001-ben adták át) és Senjangban, ahol a Liaoning Színház egy 30.000 négyzetméteres kulturális komplexum része.

A társulat hétfőn ült repülőre, közvetlen járattal utaztak a kínai fővárosba, ott vonatra szállnak, további 1200 kilométer után pedig kezdődhet a színpadépítés...

A bejegyzés trackback címe:

https://babszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr913851342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása