Bábszínház blog

Ha kedd, akkor Hómama (és a k betű)

2018. március 27. - Bábszínház blog

Akik a Bábszínházi világnapon követték élő bejelentkezésünket, bepillanthattak a Mit keresett Jakab az ágy alatt? című új előadásunk próbájába, hallhatták Hómama dalát, és láthatták, milyen nehézségekkel küzdenek a színésznők, akik mozgatták a bábot.

A szemüveges néni Dániel András Hómamája, a szőke kisfiú Jakab.

Mit keresett Jakab az ágy alatt? - Dániel András meséjéből

Bemutató: 2018. április 18., a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként

További előadások az évadban és részletes információ itt

Ő pedig a mi Hómamánk (tervező: Horváth Márk; a paparazzifotók minőségéért elnézést kérünk). Még nincs kész, hiányzik a haja és a szemüvege, ahogyan a szemfülesek észrevették. Mozgatása látszólag egyszerű, ahogy a kerekekből kiderül, tologatni lehet. (Egyébként egy felöltöztetett kuka, a hatalmas, a kukában belül rögzített fej kinyitható, hiszen Hómama eszik is.) Aki azt gondolja, ez nagyon könnyű, kérdezze meg Kovács Juditot és Spiegl Annát! Mellette pedig Jakab ül, aki szintén csak a beavatottak számára ismerhető fel.

p_20180326_162159.jpg

Mutatjuk Jakabot közelebbről is. Felhívnánk a figyelmet a kidolgozott arcvonásokra és a kézre - finom, precíz munkát igényelt a faragásuk, csiszolásuk. Aki aggódna, hogy ilyen lesz, gyorsan megnyugtatjuk: van még munka a bábbal.

p_20180326_160827.jpg

De térjünk vissza Hómamához, aki csak K betűs dolgokat eszik, amit a dalából is megtudhatunk. Ám az előadás interaktív, így a nézőkre is szükség lesz, például abban, hogy Hómamának ételt (bocsánat: kaját) készítsünk, ezt a részt pedig ugyanúgy próbálni kell, mint egy rögzített szöveget.

A színészek, Pájer Alma Virág, Barna Zsombor és Pethő Gergő azt a feladatot kapják, hogy menjenek oda a közönséghez, és kérjék abban a segítségüket, hogy K betűs ételeket gyűjtsenek össze. Egy próbán viszont nincsenek nézők. Sebaj - hiszen ez színház! -, ügyelőtől dramaturgig, színésztől asszisztensig, rendezőtől színházpedagógusig hirtelen mindenki hirtelen szerepet vált, nézőt szimulál, és lelkesen dobálja be a kolbászt, a kakaóscsigát, a karalábét meg a kakaspörköltet a közösbe. Amikor a "kors" is elhangzik, szegény Alma áll tanácstalanul... aztán kiderül, ez a bors, csak k-val. (A jó színházpedagógus igyekszik a váratlan helyzetekre is felkészíteni!) A két perc letelik, már csak egy frappáns nevet kell találni az ételnek. Lehetne akár kakekuglóf is. És lesz. Hogy aztán egy éles előadáson mi pattan ki az alsósok fantáziájából, egyelőre el se tudjuk képzelni, de gyűjteni fogjuk!

Figyelem! Figyelem! Ez egy felhívás, kedves közönségünk!

Mit keresett Jakab az ágy alatt? Ez nem csak egy készülő előadásunk címe, hanem sürgető kérdés is: Önökhöz! Mivel nem árulhatjuk el előre, pontosan miről is van szó, csak annyit mondhatunk, hogy elvesztett játékok is színpadra kerülnek majd. Úgy bizony, játékok! Pont olyanok, mint amiket minden bizonnyal Önök is elvesztettek már itt vagy ott. Ha szeretné, hogy az Ön egy játéka is beguruljon Jakab ágya alá kérjük ne habozzon! Hozza, dobja be hozzánk a Budapest Bábszínház jegypénztárába (1062 Budapest, Andrássy út 69.) 10-18 óra között – a tárgy történetének rövid leírásával és egy e-mail címmel. 

Ez a 20 játék garantáltan szerepelni fog az előadásban olyan nagy nevek mellett, mint Nyálgyula, vagy... de már így is többet mondtunk a kelleténél! A szerencsés tárgyak gazdái egy zártkörű próbán vehetnek részt másodmagukkal április 13-án pénteken 16:30 órakor, elsőkként tapasztalva meg, mit is keresett Jakab az alatt a bizonyos ágy alatt!

Üdvözlettel,

Az előadás készítői

Utóirat a mélyen tisztelt Szülőközönséghez:

Kérve kérjük Önöket, olyan játék kiválasztásában segítsék gyermeküket, melynek hiánya nem fáj! Az így „elvesztett” játékok az előadásunk állandó kellékeivé válnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1013784024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása