Bábszínház blog

Pettson és Findusz, a furcsa pár

2018. február 26. - Bábszínház blog

Sven Nordqvist svéd író maga illusztrálta könyveinek címszereplője egy magának való falusi ezermester, Pettson és minden lében kanál macskája, Findusz. Findusz – mint minden gyerek – ezer kérdést tesz fel, és ha nem tetszik neki valami, világgá megy. Pettson pedig – mint minden felnőtt – szabályokat állít fel, olykor elveszti türelmét, de mindennél jobban szereti szeleburdi macskáját. Ezekből a történetekből készített előadásunkat láthatják a következő Esti mese felnőtteknek nézői.

ver_4813.jpg

FINDUSZ Te, a nadrág, az miért pont nadrág? És a csapágy miért pont csapágy? És azt tudtad, hogy négy lábam van? Neked hány lábad van? Van olyan, hogy nadrágcsapágy? Olyat szeretnék! Mik ezek a rajzok itt? És azt ismered, hogy a nyuszika megy az erdőben, és találkozik a mosógéppel? Mert én nem. Elmondod? Úristen, hová tűnt a szemem? Nem látom a szemem! Tetszik a bajszom? A te bajszod azért olyan sűrű, mert száz éves vagy? Mentél már neki üvegajtónak? Én még nem, az milyen? Az üvegajtó is fából van? Vagy nadrágból? Csak kérdezem.

PETTSON Figyelj rám, Findusz. Ismertetem a házirendet. Első szabály: egyszerre csak egy kérdést lehet feltenni.

Valószínűleg sok blogolvasónak ismerős egy hasonló jelenet, amelyben Pettson szerepét ő játssza, Findusz viszont nem egy beszélő macska, hanem saját óvodás vagy kisiskolás gyereke.

ver_4593.jpg

A 2012/2013-as évadban bemutatott, azóta is töretlen sikerrel futó előadás egy év történetébe sűríti a furcsa páros kalandjait. A tavaszból nyár lesz, a nyárból ősz, és mire eljön a karácsony, az is kiderül hány születésnapja lehet egy macskának, hogyan készül a palacsintatorta, mi az a mikulásgép, és kik azok a muklák.

"A műveim az 1950-es években játszódnak, abban a korban, mikor én gyerek voltam. Ráadásul vidéken, ahová mindig vágytam, városi gyerekként. Néhány hetet töltöttem csak vidéken, nyaranként Dalarnában. És vágytam oda, abba a régimódi, békés világba. Ez azt hiszem, érezhető a könyveimen" - nyilatkozta néhány éve. Bár előadásunk nem akkor és nem ott, hanem nagyon is ma játszódik, egy, a skandináv design játékossága inspirálta térben, amelyben sok apró, vicces részlet van. (Ezeket viszont mind-mind Nordqvist rajzai ihlették!)

A svéd író ugyanebben az interjúban egy érdekes élményét is megosztotta: "Mikor részt veszek építészeti workshop-okon Svédországban, gyakran jönnek oda hozzám egyedülálló apák és elmondják, hogy örülnek a könyveimnek, mert önmagukat látják benne. Pettson egyszerre apa és anya, nagyon gondoskodó és háztartást is vezet. És képes minderre egyedül, nincs szüksége senkire, akitől kikérje a véleményét vagy akit megkérne, hogy segítsen neki a munkában." 

edv_4443.jpg

A most pénteki (március 2. 19 óra) Esti mesére várunk gyerekeseket és/vagy macskásokat. Témánk a gyereknevelés, a tapasztalatokat pedig különleges formában, vitaszínházként oszthatjuk meg egymással.

Bővebb információ a programról és jegyvásárlás itt

A bejegyzés trackback címe:

https://babszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2213689540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása