Bábszínház blog

10 dolog, amit biztosan nem tudtál a Bambi írójáról

2018. január 22. - Bábszínház blog

  1. Pesten született 1869. szeptember 6-án Salzmann Zsigmond néven, de három-négy hetes korában a család Bécsbe költözött.
  2. 16 évesen otthagyta a gimnáziumot, le sem érettségizett. Egy biztosítótársaságnál kezdett dolgozni.
  3. Első novellája 1889 januárjában jelent meg, ekkor használta először a Felix Salten írói nevet.
  4. Émile Zola-nekrológja tette ismertté 1902-ben. Újságíróként színházi kritikákat és udvari tudósításokat egyaránt írt, a szépirodalom szinte minden műfajában alkotott. Ő írta az egyik első életrajzot Gustav Klimtről, de erotikus regénye is van, amit Josephine Mutzenbacher álnéven adott ki, magyarul Egy bécsi kurva emlékei címen olvasható.
  5. Felesége színésznő volt, két gyermekük született..
  6. Kabarétulajdonos is volt, de ezek a vállalkozásai csődbe mentek
  7. A Bambi 1923-ban jelent meg. A történetet egy Alpokban tett kirándulás inspirálta. Később Salten megírta a folytatást, a Bambi gyermekeit. A Bambi az olasz bambino, kisfiú szóból származik.
  8. A PEN nemzetközi írószervezet osztrák tagozatának elnöke volt 1925 és 1934 között.
  9. A Bambi a náci Németországban Salten zsidó származása miatt tiltólistára került, az író 1938-ban Svájcba menekült, itt halt meg 1945. október 8-án.
  10. A regényre Thomas Mann hívta fel Walt Disney figyelmét, aki öt évig dolgozott a történeten. A rajzfilm 1942. augusztus 13-án került mozikba. Felix Salten egyáltalán nem gazdagodott meg a rajzfilmből, ugyanis a megfilmesítés jogait anyagi nehézségei miatt, mindössze 1000 dollárért korábban eladta.

A bejegyzés trackback címe:

https://babszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7913562171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása